Παρασκευή, Μαρτίου 02, 2012

Η Ελλάδα που μεγάλωσα


Δεν ξέρω αν πάντα ήταν έτσι οι Έλληνες, εγώ θα σας μιλήσω για τους Έλληνες που έζησα εγώ. Από το σχολείο ακόμα τα μικρά παιδάκια κουβαλούσαν μέσα στην τάξη το σπίτι τους, την κοινωνία που μεγάλωναν. Χτυπούσαν, κορόιδευαν, κατέστρεφαν πράγματα, αντιμιλούσαν. Κοιτούσε το ένα παιδάκι το άλλο για να δει ποιο φοράει καλύτερα ρούχα. Κρίνανε τους ανθρώπους γύρω τους σύμφωνα με το τι μάρκα τσάντας είχανε. Οι γονείς τους, τους έμαθαν ότι έχουν μόνο δικαιώματα και καμία υποχρέωση. Aν η δασκάλα έλεγε στο γονιό ότι το παιδί του ήταν ατίθασο ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, αυτοί λέγανε ότι εκείνη απλά δεν ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά της και ότι το παιδί τους ήταν μια χαρά.

Μετά γέμισαν τα ιδιωτικά και τα κολέγια. H μεγαλομανία δεν είχε όρια, θα παίρνανε δάνεια, θα κάνανε τα πάντα αρκεί το ντουβάρι τους να περνούσε τις τάξεις. Ακόμα και στο δημοτικό τα παιδιά ήταν φανατισμένα, εκτός από το Παναθηναικός -Ολυμπιακός υπήρχε και το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ  αυτά ήταν τα ιδανικά μας, άντε και το Μπράβο Ρούλα. Ακόμα θυμάμαι τότε που ήμουνα δευτέρα δημοτικού και την επόμενη των εκλογών τα παιδιά  ΠΑΣΟΚ ανέβαιναν πάνω στα θρανία και  πανηγύριζαν ενώ τα παιδιά ΝΔ καθόντουσαν με κατήφεια στα θρανία τους. Τρομερό... Παντού υπήρχε η αίσθηση ότι για να είσαι έξυπνος και μάγκας, έπρεπε να είχες έναν μπάρμπα βουλευτή, να είχες βάλει όλο σου το σόι στο δημόσιο ενώ είχανε βγάλει το δημοτικό μόνο, να τα άρπαζες από παντού και να μην σεβόσουν κανέναν και τίποτα.Μαγκιά, κλανιά και ο βουλευτής να'ναι καλά.

Στο γυμνάσιο γινόντουσαν καταλήψεις, καίγανε τα σχολεία, τους υπολογιστές, τα θρανία, τα πάντα για ένα σπαστό καλαμάκι αν και το πρόβλημα ήταν άλλου. Στο αστικό, κανένα τσογλάνι δεν θα παραχωρούσε τη θέση του, σε ηλικιωμένο, εγκυμονούσα ή ανήμπορο κι αν κανένας γεράκος τολμούσε να του κάνει και παρατήρηση κινδύνευε από το να ακούσει ένα απλό μπινελίκι μέχρι και να φάει μπουκέτο. (όσο για εισιτήριο...)

Στη μόδα ήταν τα δάνεια, το χρηματιστήριο, οι γκόμενες και τα μπουζούκια. Σε μια νύχτα γίνανε όλοι πλούσιοι, βγάλανε εύκολα λεφτά και δύσκολα γούστα. Ο μπαμπάς σου έπρεπε να έχει τουλάχιστον δυο γκομενίτσες αλλιώς ήταν μπας κλας. Τα διαζύγια πηγαίνανε αβέρτα και προσπαθούσανε να βρουν ισορροπία με παιδοψυχολόγους. Δίνανε φακελάκια στα νοσοκομεία που και καλά ήταν δημόσια και οι ίδιοι γιατροί που τα παίρνανε,παίρνανε άλλα τόσα "δωράκια" από τους ιατρικούς επισκέπτες για να πλασάρουν τα φάρμακα τους.

Πήγαινες σε έναν οδοντίατρο να σου φτιάξει μια κουφάλα και αν είχες "καλό" ταμείο εκείνος έγραφε ότι σου είχε φτιάξει όλα τα δόντια. Μέσα σε αυτή την κοινωνία μεγάλωσα, άπειρες φορές αντίκρισα γύρω μου μίσος, ζήλια και φθόνο, όπως είχε πει και ο Χριστόδουλος, δεν μας ένοιαζε αν θα είχαμε δικιά μας κατσίκα αρκεί να ψοφούσε του γείτονα, οποιοσδήποτε πετύχαινε κάτι με την αξία του, απαξιωνότανε ή απλά τον λέγανε μαλάκα και χαζό που τα κατάφερε μόνος του και δεν έφαγε κι αυτός από το δημόσιο. Στην Ελλάδα που μεγάλωσα εγώ αν ήσουνα από χοντρό παιδάκι, καλός μαθητής, παιδί μεταναστών ή ανάπηρος, σε κάνανε οι γύρω σου να νιώθεις τόσο άσχημα, που το καλύτερο που είχες να κάνεις θα ήτανε να κλειστείς στο μπουντρούμι που σου είχανε φτιάξει.

Θράσος, τσαμπουκάδες, ψευτομαγκιά. Ακόμα και στη δήθεν τέχνη, αν δεν έπαιρνες τίποτα επιχορηγήσεις δεν γινότανε τίποτα. Στο ποδόσφαιρο και εκεί αξιοκρατία όπως και παντού άλλωστε στην Ελλάδα. Στο Λύκειο τα ίδια, φροντιστήρια, λεφτά, λεφτά, λεφτά, πεταμένα λεφτά, ιδιαίτερα, ανύπαρκτο σχολείο. Το πιο τραγικό ήταν ότι στην πολυκατοικία μας, ο ίδιος μαθηματικός που είχανε τα παιδιά στο σχολείο ερχότανε και τους έκανε ιδιαίτερα στο σπίτι!

Όσο μετά, για τις σπουδές, τα κόμματα μέσα στα πανεπιστήμια, την οργάνωση και την μόρφωση,τι να πω; Αν κατάφερνες να περάσεις κάπου, ο μπαμπάς σου θα σου έκανε σούπερ αυτοκινητάκι δώρο, αν πάλι δεν κατάφερνες και τα είχε θα σε έκανε με το ζόρι αυτό που ήθελε στέλνοντας το βλαστάρι του στο εξωτερικό. Τα παιδιά τώρα μπορεί να μην σε έκριναν με το τι μάρκα σάκας έχεις αλλά υπήρχαν άλλα τόσα για να σε  εκτιμήσουν, αυτοκίνητο, μάρκα υπολογιστή, κινητού κλπ.

Η τηλεόραση όπως πάντα είχε ριάλιτι, Μενεγάκη και Τριανταφυλλόπουλο. Μετά αναρωτιέστε γιατί φτάσαμε εδώ. Αν υπάρχει θεία δίκη έπρεπε να μας είχε πάρει όλους και να μας είχε σηκώσει, όπως σηκωνόντουσαν τα αυθαίρετα, όπως καίγαμε τα δάση, όπως βασανίζαμε τα αδέσποτα. Μη μου λέτε λοιπόν, πως δεν φταίμε, να ένα άλλο χαρακτηριστικό του νεοέλληνα , κάποιος άλλος έχει την ευθύνη και όχι εγώ , εγώ τα έκανα όλα τέλεια.

Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που δεν έκαναν τίποτα από όλα αυτά αλλά πρώτον είναι ελάχιστοι και δεύτερον κάποιοι παρασύρθηκαν, όπως ακριβώς οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι και να είχανε όρεξη για δουλειά μπαίνανε μέσα και αλλοτριωνόντουσαν κι αυτοί. Η σιωπή είναι συνενοχή. Σχεδόν όλα τα παιδιά της γενιάς μου, μείναμε με τον πούλο στο χέρι, τώρα δεν ξέρω αν θα ανέβουν πάνω σε κάποιο θρανίο για να πανηγυρίσουν, δεν ξέρω αν κολλήσουν αφίσες ή πάνε σε πάρτυ της παράταξης  τους. Τώρα το πάρτυ τελείωσε και πρώτοι και καλύτεροι πληρώνουμε εμείς τα σπασμένα. Μερικές φορές σκέφτομαι και πως λίγα μας κάνουνε, εκείνο που τρέμω περισσότερο δεν είναι ότι μάλλον δεν θα με αφήσουν να προχωρήσω τη ζωή μου, εκείνο που φοβάμαι είναι ότι δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από αυτή τη νοοτροπία που μας έφερε εδώ.


8 σχόλια:

Chatzelenis George είπε...

Μπράβο Σοφία μου. Εξαιρετικό το κείμενό σου. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Κάθε φορά που ανανεώνεται η σύμβασή μου στη δουλειά νιώθω όλο και πιο πολύ σκλάβος σε μία πόλη που δεν αγαπάω πια...
Μακάρι να βρω την ευκαιρία και να φύγω κατευθείαν έξω...
Συγκεκριμένα Στρασβούργο.
Μακάρι...

Evie είπε...

Ως παλιά Αθηναία μεγάλωσα διαφορετικά, με τις παλιές αρχές. Έφυγα στο εξωτερικό κι όπου διάλεξα να παραμείνω. Ερχόμενη διακοπές στα πάτρια δυστυχώς διέκρινα καθαρά τα όσα ακριβώς περιγράφεις.

Μάλιστα περίμενα ότι μια ημέρα σύντομα ετσι θα τα καταντήσουν τα πράγματα, όμως πήρε περισσότερα χρόνια και με ποιο σοβαρές καταστάσεις, δυστυχώς χωρίς επιστροφή.

Ωραία τα έγραψες, διακρίνεται η λύπη και η αγανάκτησις.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Sophia Choleva είπε...

George τουλάχιστον έχεις δουλειά και το έξω δεν είναι εύκολο αλλά αν βρεις την κατάλληλη ευκαιρία,ασυζητητί την κάνεις σούμπιτος.

Evie αυτό λέω κι εγώ που πήγανε αυτές οι παλιές αρχές;Που πήγανε;

Chatzelenis George είπε...

Τουλάχιστον εμείς στην επαρχία προλάβαμε κάποια καλά στοιχεία τα οποία με τον καιρό ξεθώριασαν. Πλέον Σοφία μου δε ξέρω κατά πόσο είναι καλό να χεις δουλειά στην Ελλάδα. Μακάρι να μην ήμουν εγκλωβισμένος εδώ και να 'φευγα. Από την άλλη θα μου πεις γιατί δε το κάνω. Το θέμα είναι πως δεν αφήνεις εύκολα το πόστο σου. Πάντως αν με αφήσουν ποτέ δε θα με χαλάσει καθόλου. Θα φύγω αμέσως για έξω. Εσύ τι έκανες;

Sophia Choleva είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Chatzelenis George είπε...

Εγώ είμαι σε μία μπερδεμένη κατάσταση. Από την μία πιστεύω πως δεν έχουμε καμία ελπίδα λόγω της νοοτροπίας του Νεοέλληνα αλλά από την άλλη κάτι κινείται. Αλλά κινείται σε πολύ αργούς ρυθμούς. Δε θέλω να χαραμίσω την ζωή μου εδώ. Αξιοποιώ την κάθε στιγμή και την κρίση. Δε θέλω να περνάει ο χρόνος έτσι άδικα. Θέλω να ξέρω πως όταν τελικά φύγω για έξω δε θα νιώθω πως έχασα τον χρόνο μου στην Ελλάδα. Χαίρομαι για σένα. Το ήξερα πως δε σε κρατούσε ούτε η Λάρισα ούτε η Ελλάδα γενικά. Που πήγες αν επιτρέπεται;

ΔιαΚρητικός είπε...

Συμφωνω απολυτα! Κι εγω αυτα λεω οταν μου λενε οτι για ολα φταινε μονο οι πολιτικοι, λες κι αυτοι μονοι τους φυτρωσανε, δεν τους ψηφισαμε. Ολοι λιγο ή πολυ προσπαθουμε ή να μπουμε στο δημοσιο ή να το εξαπατησουμε νομιζοντας οτι προκειται για κατι απροσωπο ενω στην ουσια ειμαστε ολοι εμεις. Αυτα που κλεψαμε λοιπον ολα αυτα τα χρονια καλουμαστε να γυρισουμε πισω. Το κακο ομως ειναι οτι δε κλεψαμε ολοι το ιδιο και καποιοι ισως και καθολου και αυτοι που φαγανε τα πολλα θα γυρισουν τα λιγοτερα. Ο ελληνικος λαος για μια μπουκια ψωμι που εκλεψε θα πρεπει να γυρισει πισω χαβιαρι. Οσο για το εξωτερικο επισης συμφωνω, το φαγητο και ο καιρος τους λειπει ομως! (δε μπορεις να τα εχεις ολα φανταζομαι).

Sophia Choleva είπε...

Μακάρι να υπήρχε δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα. Θα πληρώσουμε όλοι και όπως είπες ίσως περισσότερο αυτοί που ευθύνονται λιγότερο ή και καθόλου. Όσο γι αυτό που λες για φαγητό και καιρό, συμφωνώ δες τι έγραψα στο προηγούμενο post... Βέβαια είναι και που θα μεταναστεύσεις είναι και μέρη που μπορεί να έχουν και όλο καλοκαίρι!!

The first time I told my story, I felt only pain. “How could this have happened to me?” I asked.  The second time I told my story, I felt on...