Παρασκευή, Νοεμβρίου 06, 2020

«Κατασκευάζοντας τη Γυναίκα»



Το 5ο Διακαλλιτεχνικό Φεστιβάλ Open Nights που διοργανώνει η ομάδα χοροθεάτρου OFF ART και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, παρουσιάζει διαδικτυακά σήμερα Παρασκευή μια βραδιά με τίτλο: «Κατασκευάζοντας τη Γυναίκα» μέσα από την τέχνη αλλά και μια αναδρομή της πορείας της γυναίκας μέσα στον ιστορικό χρόνο, ανοίγουμε μια συζήτηση για την ακόμη μειονεκτική θέση της στον 21ο αιώνα και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης και διόρθωσης αυτής της συνθήκης.


Το σημερινό πρόγραμμα (που θα παρουσιαστεί εξ ολοκλήρου βιντεοσκοπημένο λόγω του κορονοϊού) έχει ως εξής: 8 μ.μ. Διαδικτυακή παρουσίαση: 

Xορός στο Διαχρονικό: OFF ART, χορογραφεί η Μαρία Ραπτοτάσιου τις Ματίνα Ζουμπουνέλλη, Μαρία Κυρμά, Κωνσταντίνα Σουμπενιώτη. Κατασκευάζουμε: Κοινωνικά πρότυπα. Γυναικεία πρότυπα. Κοινωνικές ανασφάλειες. Γυναικείες ανασφάλειες. Κοινωνικές γυναίκες. Γυναικείες κοινωνίες. Ανασφαλή πρότυπα. Πρότυπα ανασφάλειας. Κι όλα αυτά με τα δικά σας υλικά και εγγύηση 10 λεπτών!

8.30 μ.μ. διαδικτυακή παρουσίαση performance - Γραία= Greece= Oldness. 

Greece means Oldness by bodarch - petros petrou and stella chatzipanayotou. Μια περφόρμανς για την ταυτότητα της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και την πολιτισμική της συνεισφορά διαχρονικά, στην έννοια του Χρόνου...βασισμένη στην ετυμολογική μεν αλλά ταυτόχρονα κοινωνική έννοια = γραία - greece - Ελλάδα - oldness - γηραιότητα...δηλ. η ηλικία ως ‘’σωματικός’’ ρόλος. Μια περφόρμανς για τη ‘’γηραιότητα’’ της ωραιότητας ή καλύτερα για τη μουσειακότητα του κάλλους , όταν δηλαδή ‘’ η μούσα γίνεται μουσείο...’’. Αν ο ρόλος της γυναίκας παραμένει το ‘’ωραίο’’ φύλο, τότε η θέση περί της γυναικείας γηραιότητας παραμένει ένα ‘’ζήτημα’’ στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

9 μ.μ. διαδικτυακή παρουσίαση Διάλεξη/συζήτηση

Παρουσιάζουν/ συζητούν ιστορικά και σύγχρονα δεδομένα οι:
Αντώνης Ψάλτης (Νομικός, ποιητής): Τα θεμέλια της πατριαρχίας στην Αναγέννηση “Αναφερόμαστε κυρίως στον ύστερο μεσαίωνα και στην αναγέννηση, αφού είναι σχεδόν ευρέως αποδεκτό ότι σε εκείνα τα χρόνια τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής νοοτροπίας σε όλες της τις εκφάνσεις. Εκείνη την περίοδο μπαίνουν οι βάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εγκαθίδρυση και απόλυτη κυριαρχία της πατριαρχίας. Δίνεται στη γυναίκα, από τους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς κύκλους, δηλαδή από τους κύκλους της αντρικής εξουσίας, μια συγκεκριμένη νόρμα πορείας και ζωής, έξω από την οποία η γυναίκα καταδικάζεται ηθικά κοινωνικά αλλά και σωματικά μέχρι θανάτου».
Και μέλη της φεμινιστικής ομάδας “Μέδουσες”: Νίνα Σεφεριάδου: Γυναίκες στην πυρά - πειθαρχήσεις γυναικείων σωμάτων χθες και σήμερα Αντιγόνη Καψάλη (Εικαστικός, Ιστορικός τέχνης / Επιμελήτρια, Πρόεδρος του Σωματείου Εικαστικών Λάρισας 8): Η εικόνα της. Η απεικόνιση της γυναίκας μέσα από εικόνες - σταθμούς της ιστορίας της τέχνης, της διαφήμισης και της ποπ κουλτούρας. Τι υποδηλώνει η εικόνα της για τη θέση της στην κοινωνία ανά χρονική περίοδο; Τα βίντεο θα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: https://www.opennightsfestival.com/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: