Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2022

Άκου μάνα

Τις προάλλες συνάντησα τον φίλο μου τον Δημήτρη, τυχαία σε μια βραδινή μου έξοδο. Ξέρω το περίεργο είναι ότι ήμουν αργά το βράδυ έξω αλλά να που συμβαίνουνε και θαύματα! Είχα δει από τα social ότι προσφάτως όχι απλά είχε πάρει το δεύτερο πτυχίο του αλλά ότι είχε εκφωνήσει και τον όρκο και καθώς είχα συγκινηθεί για εκείνον τον πλησίασα για να του δώσω τα συγχαρητήρια μου και εκ του σύνεγγυς! 

Χαριτολογώντας και ίσως και από αμηχανία αφού είχα πιει και τα κρασάκια μου και είχα ευθυμήσει του ευχήθηκα και στο επόμενο και τότε είναι σαν να του κούνησα κόκκινο πανί! Μου απάντησε, σχεδόν μπουχτισμένος ότι θα κάνει το επόμενο όταν εγώ κάνω το τρίτο μου παιδί! Φάνηκε κατευθείαν ότι αντιλήφθηκε εκείνη την ώρα ότι είχε πετάξει τεραστίων διαστάσεων μαλακία πράγμα που δεν φάνηκε μόνο από τον τρόπο που προσπάθησε να το μπαλώσει εκείνη τη στιγμή αλλά και με το μήνυμα που έλαβα το επόμενο βράδυ στο messenger. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να μου στείλει εκείνο το απολογητικό μήνυμα δεν είχα κάτσει να σκεφτώ τι ακριβώς είχε πει γιατί αν όντως καθόμουν να αναλύσω την κάθε κοτσάνα που ξεστομίζει ο καθείς ορμώμενος από τα δικά του απωθημένα θα έπρεπε να είχα τινάξει τα μυαλά μου στο αέρα.

Ναι δυστυχώς η αντίληψη της κοινωνίας για μια γυναίκα που γίνεται μάνα είναι αυτή και είναι άκρως υποτιμητική. Δηλαδή άπαξ και γίνεις μάνα κάνεις μόνο αυτό και τίποτα άλλο και αν και εκ των πραγμάτων μέχρι ένα βαθμό αυτό οφείλω να το ομολογήσω ότι συμβαίνει και το όλο σύστημα που έχει στηθεί κάνει το παν για να συμβεί και να σε πνίξει, οι γυναίκες τουλάχιστον στις μέρες μας είμαστε πολυεργαλεία με ότι αυτό συνεπάγεται. Έχοντας πλήρη επίγνωση πια και έχοντας παίξει όλα μα όλα τα ρολάκια δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο δυσκολότερος ρόλος που μπορεί να παίξει ένας άνθρωπος σε αυτή τη ζωή είναι αυτός του γονιού και της μάνας ειδικότερα. Οπότε ακόμα κι αν έκανα μόνο τη μάνα, η όποια απλά έχει αποφασίσει να κάνει μόνο τη μάνα, της βγάζω το καπέλο, της δίνω και τα εύσημα μου και όλα τα σχετικά και γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι αυτό και τι σθένος χρειάζεται αλλά από εκεί και πέρα όχι μαλάκες δεν κάνουμε μόνο τις μάνες ή κι αν γουστάρουμε να το κάνουμε γούστο μας και καπέλο μας. 

Εγώ αυθόρμητα του απάντησα, ότι δεν κάνω μόνο παιδιά και πως πλησιάζει και η δικιά μου ώρα για το δεύτερο πτυχίο, το οποίο το έκανα γεννώντας παράλληλα δύο παιδιά και αν αυτός ήταν μια φορά μπουχτισμένος, εγώ δεν βλέπω την ώρα να τελειώσω και να κάνω χρόνια πολλά για να ξανά ασχοληθώ  με ακαδημαϊκό διάβασμα. Με τον Δημήτρη δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα, εξάλλου φορώντας τα παπούτσια του ξέρω ακριβώς το βάρος που έχουν τα λεγόμενα του και τι κουβαλούν από πίσω, επίσης ξέρω πόσο ευαίσθητος και εκλεπτυσμένος είναι και το μήνυμα που μου έστειλε δεν ήταν καν υποχρεωμένος να το στείλει  και η κίνηση του μόνο αυτή για εμένα λέει πολλά. Αναλογιστείτε λίγο πόσο ποτισμένοι είμαστε όλοι μας από κάποιες σάπιες αντιλήψεις, άντρες, γυναίκες με αυτές γαλουχηθήκαμε και θα μας κατατρέχουν, όμως πια είμαστε ενήλικες και συνειδητοποιημένοι και μπορούμε να κάνουμε την προσπάθεια μας να τις αποτινάξουμε και αυτό κάνουμε και θα κάνουμε ένας διαρκής αγώνας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: