Σάββατο, Φεβρουαρίου 02, 2013

Σχέδιο Αθηνά


Το δίκαιο και το σωστό! Χα, χα, χα... Εκεί που ζω εγώ αυτά δεν υπάρχουν , δεν ξέρω για εκεί που είστε εσείς αγαπητοί. Σήμερα θα γράψω για ένα θέμα που πολύ λίγο μπορεί να αφορά τους περισσότερους από εσάς, εδώ που τα λέμε θα πει κάποιος ότι δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει ούτε εμένα αλλά δεν χρειάζεται να φτάσεις να μην έχεις να φας εσύ για να καταλάβεις τον διπλανό σου που πεινάει αλλά δυστυχώς αυτή τη νοοτροπία κουβαλάμε σε όλα τα επίπεδα. Αν δεν μπαίνει στον κώλο μας, στα τέτοια μας...

Όλοι ακούτε τελευταία για το "σχέδιο Αθηνά" ή έχετε διαβάσει ή το ζείτε στο πετσί σας. Για ακόμη μια φορά λοιπόν θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει κανένα μα κανένα απολύτως σχέδιο και όλα γίνονται, όλα όμως βάση πολιτικών συμφερόντων. Δεν είμαι κατά των αλλαγών, ούτε εθελοτυφλώ.  Απλά έτσι όπως άρπα κόλλα άνοιξαν τόσες σχολές, έτσι άρπα κόλλα και θα τις κλείσουν. Κανένα μα κανένα σχέδιο. Γνωρίζω καλά ότι διάφορα ΤΕΙ ή ακόμα και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ξεφύτρωσαν από το πουθενά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και έτυχε κι εγώ να σπουδάσω σε ένα από αυτά τα τμήματα.

Ειδικά το 2003 επί Σημίτη, πόσα τέτοια τμήματα από το πουθενά ξεφύτρωσαν δεν μπορείτε να φανταστείτε. Τα περισσότερα από αυτά "στήθηκαν" μέσα σε μια νύχτα σε λυώμενες εγκαταστάσεις, ανύπαρκτα κτίρια , εξοπλισμό, καθηγητές κλπ.

Για να το ξεκαθαρίσω, κακώς άνοιξαν αυτές οι σχολές και ειδικά κάτω από τις συνθήκες που άνοιξαν. Αφού όμως το κράτος τις άνοιξε έτσι όπως τις άνοιξε και τόσοι σπούδασαν εκεί όπως σπούδασαν και άλλοι τόσοι δούλεψαν και δουλεύουν εκεί και πολλά από αυτά τα τμήματα με όλα τα κουτσά και τα στραβά του συστήματος, κάναν δουλειά και μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια επανδρώθηκαν σιγά-σιγά, έγιναν εγκαταστάσεις, βρέθηκαν καθηγητές, πήραν κάποιοι πτυχία κλπ, πλήρωσες εσύ, εγώ και άλλοι τόσοι και φτιάχτηκαν. Ε τότε λένε, ε  όποιος έφαγε , έφαγε δεν τα διαλύουμε τώρα που δεν μας συμφέρουν; Όσο για αυτούς που σπουδάζουν εκεί,αυτούς που θα έχουν ένα πτυχίο από ένα τμήμα που δεν θα υπάρχει πια, αυτούς που μπήκαν να πάρουν ένα συγκεκριμένο πτυχίο και θα πάρουν άλλο, γάμα τους σου λένε, δεν μας νοιάζει.

Κανείς δεν σκέφτεται όμως ότι ΠΕΤΑΧΤΗΚΑΝ ΛΕΦΤΑ έτσι στο δρόμο,χωρίς κανένα σχέδιο, πλάνο, σκοπό. ΌΛΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΟΥΡΟΥ!Έφαγαν κάποιοι κάποια λεφτά για κάποια χρόνια και μετά γεια σας. Το θέμα όμως είναι ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για αυτά τα τμήματα. Γίνεται και για σχολές και πανεπιστήμια τμήματα  χρόνων, με ιστορία, εξοπλισμό, σοβαρότητα, όση σοβαρότητα μπορεί να υπάρχει στην ελληνική παιδεία βέβαια.

Δεν είμαι κατά των συγχωνεύσεων , είναι αλήθεια ότι μπορεί να έχουμε γεμίσει χιλιάδες τμήματα χωρίς καμία ανταπόκριση στην αγορά εργασίας, χαχαχαχα! Ας γελάσω, στην ποια; Στην αγορά εργασίας, χαχαχαχα! Ποια αγορά καλέ; Τα έχουμε ισοπεδώσει και τα έχουμε ξεφτιλίσει όλα, στην Ελλάδα ότι και να έχεις τελειώσει καλά το γράφω τελειώσει για το σπουδάσει έχω επιφυλάξεις, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μείνεις άνεργος ή να κάνεις κάτι άλλο από αυτό που σπούδασες.

Στο μυαλό μου έχω πολλά και άφθονα παραδείγματα σχολών που επ'ουδενί δεν έπρεπε να συγχωνευτούν με άλλες σχολές, μεταφερθούν ή οτιδήποτε άλλο γιατί όντως κάνανε σωστή δουλειά αλλά ποιος νοιάζεται γι αυτό; Ακόμη μια φορά εξυπηρετούνται καθαρά και μόνο πολιτικά συμφέροντα , όπως είχε γίνει και τότε που άνοιξαν!

Ας έρθω τώρα και στο τμήμα που σπούδασα εγώ στο τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ. Το κακό δεν είναι μόνο ότι θα μεταφερθεί στην Πάτρα, μεταξύ μας εκεί θα έπρεπε εξ'αρχής να είναι , το κακό είναι ότι κάτι που έπρεπε να γίνει πριν δέκα χρόνια, άφησαν να περάσουν δέκα χρόνια, να πεταχτούν τόσα λεφτά, να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, να είναι οι πρώτες γενιές των σπουδαστών , χωρίς καν πίνακες στους τοίχους, να επανδρωθεί μετά το τμήμα και μετά να σου λένε πέτα τώρα τα κτίρια και τον εξοπλισμό και τους φοιτητές βέβαια.

Το χειρότερο λοιπόν δεν είναι ότι μάλλον θα πάει στην Πάτρα αλλά ότι συγχωνεύεται με άλλα τέσσερα τμήματα τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, μα καμία όμως, μπορεί κανείς να το καταλάβει αν δει τα πρόγραμμα σπουδών των άλλων σχολών. Ναι μπορεί να έχουμε πεντακόσιες Πληροφορικές εκεί έξω δε λέω και σίγουρα κακώς υπάρχουν τόσα τμήματα με συναφές αντικείμενο, ενώ ζήτημα να χρειαζόμαστε τα μισά των μισών, αλλά αν κοιτάξει κανείς το πρόγραμμα σπουδών της σχολής Πληροφορικής και ΜΜΕ θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλο τμήμα με συναφές αντικείμενο.

Έτσι το νέο τμήμα που θα βγει θα λέγεται Μηχανικών Πληροφορικής. Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει αυτό  με το δικό μου τμήμα δεν ξέρω. Σκέφτομαι και όσους μπήκαν στην σχολή, γιατί θέλανε να τελειώσουν Ηλεκτρονική Δημοσιογραφία και τώρα θα πάρουν ένα πτυχίο που θα γράφει πάνω Μηχανικών Πληροφορικής, ούτε αυτό που λέει το πτυχίο τους θα έχουν σπουδάσει αλλά ούτε και αυτό που σπούδασαν θα μπορούν κάπως να το αποδείξουν. Καλά για εμάς που έχουμε πάρει ήδη το πτυχίο; Θα είναι σπάνιο είδος και συλλεκτικό, όποιος πρόλαβε, πρόλαβε να έχει ένα τέτοιο μοναδικό πτυχίο Πληροφορικής και ΜΜΕ !!

Τι να πω; Μπάχαλο, ελληνική παράνοια σε όλο της το μεγαλείο, με τέτοια μυαλά δεν πρόκειται ποτέ να πάμε μπροστά!ΠΟΤΕ ΟΜΩΣΣΣΣΣΣ

Τώρα σκέφτομαι και τις σιδηροδρομικές γραμμές στη Φλώρινα που το 2007 πέταξαν κάτι δις  για να τις φτιάξουν και το 2010 κατήργησαν τη γραμμή, όχι πείτε μου, βλέπετε εσείς κάποιο σχέδιο και κάποια προοπτική σε όλα αυτά;Ανάπτυξη;ΧΑΧΑΧΑ

2 σχόλια:

Menelaos Gkikas είπε...

Δηλαδή η ανωτάτη εμπορική και η ανωτάτη βιομηχανική που τώρα ονομάζεται πανεπιστήμιο πειραιά δεν καταργήθηκαν και αναβαθμίστηκαν? τι έκαναν τότε όλοι εκείνοι? 30 χρόνια αιχμάλωτοι κύκλων τεχνοκρατικών ανδρείκελων...ξέφυγε...άλλα μυαλά..

Menelaos Gkikas είπε...

πάντοτε υπήρχαν αυτά..αυτή είναι η αλητεία κάποιων πολιτικών..φιλοσοφικές αναπαραγωγές..