ΕδιμβούργοΑποτελεί το βορειότερο και ορεινότερο τμήμα της Μ. Βρετανίας, που βρίσκεται βόρεια της Αγγλίας. Φημίζεται για το ουίσκι της. Στα Χάιλαντς κυριαρχεί το άγριο τοπίο με τις λίμνες, τα βουνά, τα κάστρα, τα ρυάκια, που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Ανάμεσα στις λίμνες και η γνωστή λίμνη του Λόχνες.

Περιεχόμενα
:

1. Γενικές Πληροφορίες
2. Ιστορική αναδρομή
3. Κύρια αξιοθέατα
4. Προτάσεις διαδρομών
5. Φαγητό - ποτό - διασκέδαση
6. Αγορές
7. Μετάβαση - Συγκοινωνίες
8. Διαμονή - Ξενοδοχεία
9. Ταξιδιωτικά Tips
10. Πρεσβεία - Προξενεία - Τηλέφωνα ανάγκης
11. Links


1. Γενικές πληροφορίες

Έκταση: 78.772 τ.χλμ
Πληθυσμός: 5.100.000 κατ.
ΠρωτεύουσαΕδιμβούργο
Πολίτευμα: συνταγματική μοναρχία
Κυριότεροι ποταμοί: Εσκ, Νιθ, Ντη, Ντον, Μέιγκ
Κλίμα: εύκρατο με ήπιους χειμώνες και θερμά καλοκαίρια και άφθονες βροχοπτώσεις
Γλώσσα: αγγλική (η σκοτσέζικη γαελική μιλιέται σχεδόν από 80.000 άτομα στη Σκοτία)
Σημαντικές πόλεις: Γλασκόβη, Άμπερντιν, Ντάντι
Οροσειρές: όρη της Σκοτίας, Γραμπιανά, Σέβιοτ
Ψηλότερη κορυφή: Μπεν Ατόου (2.220 μ.)
Σπουδαιότερος ποταμός: Κλάιντ
Λίμνες: Λόμοντ, Νές, Κάτριν κ.α
Θρήσκευμα: προτεστάντες πρεσβυτεριανοί
Νόμισμα: λίρα στερλίνα 

2. Ιστορική αναδρομή


Οι πρώτοι κάτοικοι της Σκοτίας ήταν οι Καληδόνιοι, κέλτικης καταγωγής. Στο βόρειο τμήμα της χώρας έμειναν οι φυλές των Σκώτων και των Πίκτων ανεξάρτητες, οι οποίες άρχισαν να εκπολιτίζονται κατά τον 6ο αιώνα, με τη διάδοση του χριστιανισμού και την ίδρυση μοναστηριών. Το 843 οι δύο φυλές ενώθηκαν σε ενιαίο βασίλειο υπό τον Σκώτο Κέννεθ. Το 1291 ο Εδουάρδος Α΄της Αγγλίας διορίστηκε διαιτητής από το Κοινοβούλιο και παραχώρησε το στέμμα στον Ιωάννη Μπάλιολ. Στη συνέχεια ανέλαβε την ηγεμονία ο Ροβέρτος Μπρους και μετά ο γιος του Δαβίδ Β΄, που ανετράπη το 1332 από τον Εδουάρδο Μπάλιολ, ο οποίος επανέφερε την αγγλική κυριαρχία. Το 1371 την ηγεμονία αναλαμβάνει ο Ροβέρτος Α΄Στούαρτ. Η Σκοτία συμμάχησε με τη Γαλλία και διεξήγαγε πολέμους με την Αγγλία. Το 1560 αναγνωρίστηκε η πρεσβυτεριανή Εκκλησία στη χώρα, αλλά τον επόμενο χρόνο με την επιστροφή της Μαρίας Στούαρτ από τη Γαλλία οι καθολικοί εξεγέρθηκαν προκαλώντας την εκθρόνιση της βασίλισσας, που ζήτησε άσυλο στην Ελισάβετ της Αγγλίας. Το 1630 σχηματίστηκε η Ομολογία πρεσβυτεριανής πίστεως. Το 1707, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Άννας Στούαρτ, η Σκοτία κι ηΑγγλία συγχωνεύθηκαν στο ενιαίο κράτος της Μεγάλης Βρετανίας. Από τότε το Κοινοβούλιο ενώθηκε. Υπάρχουν 45 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων και 16 λόρδοι στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο

3. Κύρια αξιοθέατα


Ίνβερνες
Η πρωτεύουσα των Χάιλαντς (τα υψίπεδα της Σκοτίας) στη βόρεια Σκοτία, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Νες, πάνω στον οποίο βρίσκονται οι πύργοι του Ίνβερνες Καστλ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Ίνβερνες για να περιηγηθείτε στην υπέροχη περιοχή των Χάιλαντς.

Λίμνη του Λόχνες
Η πασίγνωστη για το τέρας της λίμνη, το τέρας του Λόχνες, με το όνομα Νέσι, που βρίσκεται κοντά στο Ίνβερνες.

Λίμνη Λοχ Λόμοντ
Ακόμα μία από τις πανέμορφες λίμνες (λοχς) της Σκοτίας στην περιοχή Τρόζακς, η περιοχή γύρω από τα νότια σύνορα των Χάιλαντς. Αποτελεί τη μεγαλύτερη λίμνη της Βρετανίας. Απέχει 30 χλμ από τη Γλασκόβη.

Κάστρο Μπλερ Αθόλ
Ένα από τα πιο αξιόλογα κάστρα της Σκοτίας

Πιτλόχρυ
Γραφικό χωριό της Σκοτίας

Περθ
Πόλη χτισμένη στις όχθες του ποταμού Τέη

Αποστακτήρια ουίσκι
Από τα γνωστότερα αποστακτήρια ουίσκι είναι αυτό του Ντιούαρς στο Άμπερφελντυ και αυτό στο Νταλουίνι. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε το εθνικό ποτό της Σκοτίας.

Γενικά στην περιοχή των Χάιλαντς θα δείτε πέρα από τις λίμνες, τους πύργους και τα σκούρα δάση και μερικά από τα κάστρα και φρούρια της Σκοτίας. 

4. Προτάσεις διαδρομών


Εδιμβούργο
Η "Αθήνα του Βορρά" σύμφωνα με τους Σκοτσέζους.
Ξεκινήστε από το επιβλητικό κάστρο - φρούριο της πόλης, το Χόλυρουντ, που δεσπόζει πάνω από τοΕδιμβούργο. Μέσα στο παλάτι θα δείτε τα βασιλικά λουτρά. Εκεί βρίσκεται και το κτίριο του Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια θα πάτε στο κάστρο του Εδιμβούργου για να δείτε το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαργαρίτας, το παλαιότερο κτίριο που σώζεται στο Εδιμβούργο. Στην Πλατεία του Στέμματος στο κάστρο θα δείτε και το βασιλικό παλάτι, όπου εκτίθεται η πέτρα του πεπρωμένου. Συνεχίζοντας μπορείτε να πάτε στο λόφο Κάλτον για να απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης και το μνημείο του Νέλσονα. Μετά πηγαίνετε στο βασιλικό μουσείο της Σκοτίας με εκθέματα από την ιστορία της Σκοτίας. Φθάνοντας στην καινούργια πόλη θα δείτε την Εθνική Πινακοθήκη και το μνημείο του συγγραφέα Σερ Ουόλτερ Σκοτ. Τέλος θα περπατήσετε στο βασιλικό μίλι (Royal Mile), έναν λιθόστρωτο δρόμο μήκους ενός μιλίου, όπου βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Τζάιλς. 

5. Φαγητό - ποτό - διασκέδαση


Εστιατόρια στο Εδιμβούργο θα βρείτε αρκετά και οι τιμές τους ποικίλλουν. Πάντως δεν είναι δύσκολο να βρείτε φθηνό φαγητό στο Εδιμβούργο. Επίσης είναι εύκολο να γευθείτε φαγητά από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως ινδικά, παριζιάνικα, ιταλικά κτλ. Το εθνικό πιάτο της Σκοτίας είναι το χάγγις, πρόβατο μαγειρεμένο με τα συστατικά του στο στομάχι του.

Εννοείται πως θα δοκιμάσετε ουίσκι, το εθνικό ποτό της χώρας. Μπορείτε να πάτε σε μία από τις παραδοσιακές σκοτσέζικες παμπ. Μία από τις πιο γνωστές είναι το Bennet's bar με μεγάλη ποικιλία από ουίσκι. Επίσης μπορείτε να αναζητήσετε καταστήματα με παραδοσιακή σκοτσέζικη λαϊκή μουσική. 

6. Αγορές


Η Πρίνσες Στρητ είναι από τους κύριους δρόμους στην καινούργια πόλη όπου υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι το Princes Mall. Μπορείτε να αγοράσετε διάφορα βιβλία (τα οποία είναι δυνατόν να βρείτε και σε διάσπαρτα σημεία στην πόλη), σουβενίρ και αν θέλετε ρούχα ψωνίστε κυρίως μάλλινα. Η πόλη Μόφατ που έχει έμβλημα ένα κριάρι είναι η πηγή των μάλλινων. Τέλος μια ωραία ιδέα για αναμνηστικά είναι μια παραδοσιακή ενδυμασία. 

7. Μετάβαση - Συγκοινωνίες


Αεροπορικώς θα φτάσετε στο Εδιμβούργο με ενδιάμεσο σταθμό ή με easyjet κατευθείαν από Αθήνα. Αεροδρόμιο έχει και η Γλασκόβη, όπου θα φτάσετε είτε με απευθείας πτήση από Αθήνα ή πάλι με ενδιάμεσο σταθμό.Επίσης μπορείτε να φτάσετε οδικώς από Αγγλία. Θα ξοδέψετε χρόνο αλλά θα κερδίσετε εντυπώσεις.

Για τις διαδρομές σας μέσα στην πόλη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο ή το τραίνο. 9. Ταξιδιωτικά Tips

Επιδιώξετε να παρακολουθήσετε στους δρόμους κάποιον από τους μουσικούς που παίζουν γκάιντα, το παραδοσιακό όργανο της χώρας, φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά "κιλτ". 


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ• Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.• Το ζωολογικό κήπο.• Το παλάτι Holy rood House όπου έμεινε η Μαρία Στιούαρτ.• To εργοστάσιο παραγωγής ουίσκι.• Το μνημείο του φημισμένου Σκοτσέζου συγγραφέα σερ Ουόλτερ Σκοτ.
ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ• Μουσεία: Ξεκινώντας από την Νέα πόλη με την αλησμόνητη αρτηρία Πρίνσες Στρίτ βρίσκονται τα 3 σπουδαιότερα μουσεία: το μουσείο αρχαιοτήτων, η εθνική πινακοθήκη Προσωπογραφιών και βέβαια η εθνική πινακοθήκη.• Τον πύργο του Εδιμβούργου με την τάφρο και τα εντυπωσιακά οικοδομήματα πάνω σε ένα βραχώδη ακρωτήρι.• Military Tatoo: Φωταγωγημένη βραδινή παράσταση ιστορικών μαχών και μοντέρνων στρατιωτικών ελιγμών, που συμπληρώνονται με άλογα, γκάιντες και ταμπούρλα.

10. Πρεσβεία - Προξενεία -Τηλέφωνα ανάγκης

Γενικό Προξενείο Λονδίνου
1a Holland Park, London W. 11 3TP
tel: 0044- 207 221 6467, 207 313 5600
fax: 0044- 207 243 3202
e-mail: consulategeneral@greekembassy.org.uk

Πρεσβεία Λονδίνου
1a Holland Park, London W. 11 3TP
tel: 0044- 207 229 3850
fax: 0044- 207 229 7221
e-mail: political@greekembassy.org.uk

Βρετανική πρεσβεία Αθήνας
Πλουτάρχου 1, Κολωνάκι
τηλ: 210 7236211

emergency phone (αστυνομία, πυροσβεστική, ασθενοφόρο): 999

11. Links


www.travelscotland.co.uk

www.clickedinburgh.com

www.edinburgh-holidays.com

www.royalmile.com

www.edinburghguide.com

www.stayinedinburgh.net

www.britainexpress.com

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις