Τετάρτη, Φεβρουαρίου 23, 2011

Φλώρινα: Ομορφιά στα... άκρα!



Σου δίνουμε τους 20 λόγους που θα σε φέρουν στην Φλώρινα και τους γύρω θησαυρούς της!

Με ορμητήριο την πόλη της Φλώρινας, στις εσχατιές της χώρας, απολαύσαμε αυθεντική φιλοξενία, «χαθήκαμε» στην απεραντοσύνη των Πρεσπών, ακολουθήσαμε τα... βήματα του Αρκτούρου στο Νυμφαίο και το Δρόμο του Κρασιού στο Αμύνταιο και τον Άγιο Παντελεήμονα. Μόνο ένα δεν καταλάβαμε: γιατί έπρεπε να γυρίσουμε πίσω!

Η Φλώρινα είναι ευλογημένη γη: φυσικές λίμνες (έξι τον αριθμό), πλούσια πανίδα, αλπικά τοπία, κι ανθρωπιά που σκλαβώνει. Η πόλη έχει δεχτεί το... γαλλικό άγγιγμα από αρχιτέκτονες μετά τον Πόλεμο και αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη του μελαγχολικού ποταμού Σακουλέβα τής δίνουν κάτι από βορειοευρωπαϊκό αέρα. Πεζόδρομοι που σφύζουν από κόσμο και ζωή, αρχοντικά που βουλιάζουν στην πρωινή πάχνη και μια φύση που σου φωνάζει: «Απόλαυσέ με όσο περισσότερο μπορείς». Σε μικρή απόσταση, ο «πρίγκιπας του χιονιού», το Νυμφαίο, σοκαριστικά καλοδιατηρημένος, σκορπάει από τις καμινάδες του μυρωδιά φρεσκοκαμένου ξύλου. Ασημένιες στέγες και τόνοι πελεκημένης πέτρας φαντάζουν έτοιμοι να υποδεχτούν το λευκό χειμωνιάτικο πέπλο. Και κάπου εκεί στα ακριτικά εδάφη των Πρεσπών, μόνο ο ήχος του αργυροπελεκάνου που βουτάει στα ανήλιαγα βάθη τους διακόπτει «αυθάδικα» την απέραντη γαλήνη, σε μια γωνιά του πλανήτη όπου τα διαβατήρια είναι απλώς περιττά... Οι εικόνες κατακλύζουν το μυαλό μου -και τον φακό του Σπύρου-, οι λέξεις με περιορίζουν κι η πένα μου, σαν τρελή, βιάζεται να καταγράψει όσα είδα. Το έκανα λοιπόν, τα συνόψισα σε είκοσι και σε προσκαλώ να τα μοιραστείς μαζί μου.

XIONOΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΓΛΑΣ
Στο χωριό Πισοδέρι (19 χλμ. από τη Φλώρινα και σε υψόμετρο 1.600-1.900 μ.) βρίσκεται αυτό το εξαιρετικό χιονοδρομικό κέντρο. Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που βρίσκεται πάνω σε κεντρικό ασφαλτόδρομο, μέσα σ' ένα δάσος από οξιές και βελανιδιές. Δέκα πίστες Ολυμπιακών προδιαγραφών, σ' ένα τοπίο απαράμιλλου κάλλους. Κάθε Σάββατο, από τις 21:00 μέχρι τις 23:00, είναι φωταγωγημένο για νυχτερινές επιδόσεις στο ski! Ανοιχτά καθημερινά 09:00-16:00. (Πισοδέρι Φλώρινας, τηλ. 23850 44144)

ΝΥΜΦΑΙΟ
Χαρακτηρισμένος ως ο δεύτερος πιο παραδοσιακός οικισμός της Ευρώπης, κι εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε. Μια αξέχαστη διαδρομή -απέχει 25 χλμ. από τη Φλώρινα- σε τοπία (συνήθως χιονισμένα) που θυμίζουν πολύ Σκανδιναβία θα σε οδηγήσει σ' ένα παραμυθένιας ομορφιάς σκηνικό: πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακοί ξενώνες και νοστιμότατοι τοπικοί μεζέδες... Μην τα χάσεις για κανένα λόγο! Στην κεντρική πλατεία, στο cafe Άτι (τηλ. 23860 31392) θα συναντήσεις την κυρία Νεράντζα που θα σε εκπλήξει ευχάριστα με τις πίτες της: φτιάχνει μυρωδάτη τσουκνιδόπιτα και υπέροχη μανιταρόπιτα με μανιτάρια βουνού!

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Η πινακίδα στο Νυμφαίο με σήμα τη χαρακτηριστική... πατουσίτσα σε προειδοποιεί: «Ο θόρυβος ενοχλεί τις αρκούδες». Ήσυχα λοιπόν γνωρίσαμε τον Γιώργη, την Ειρήνη και τους υπόλοιπους 11 φίλους τους. Πρόκειται για καταφύγιο ορφανών και πρώην αιχμαλωτισμένων (για χορό) αρκούδων. Επιστημονική φροντίδα στο φυσικό τους περιβάλλον, σε μια αξιέπαινη προσπάθεια που προάγει την αγάπη και το σεβασμό του ανθρώπου για την άγρια ζωή. ( Νυμφαίο Φλώρινας, τηλ. 23860 41500, www.arcturos.gr)

TOΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Γίνεται να φύγεις από τη Φλώρινα χωρίς τις ξακουστές κόκκινες πιπεριές (γλυκές ή καυτερές), το πικάντικο μπούκοβο, τα φασόλια Πρεσπών (που μέχρι και γλυκό κουταλιού τα κάνουν!), τους γίγαντες ντόπιων παραγωγών, τα τσίπουρα και τα φημισμένα βιολογικά κρασιά Αμυνταίου; Πίστεψέ με, δεν γίνεται! (Πιπεριές Ναουμίδης, Αμύνταιο, τηλ. 23860 61238 / Γλυκά Βέικου, Πλ. Μόδη , τηλ. 23850 36262 / Κρασιά Πάντου, Πλ. Μόδη, τηλ. 23850 29623)

ΠΡΕΣΠΕΣ-ΨΑΡΑΔΕΣ
Μπορεί να χρειαστείς μία περίπου ώρα από τη Φλώρινα για να το προσεγγίσεις, ωστόσο αξίζει τον κόπο! Εκδρομή στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας, στο λεγόμενο Τριεθνές (το σημείο όπου συναντιούνται η Ελλάδα, η Αλβανία και η FYROM), τους Ψαράδες. Εκεί ο χρόνος μοιάζει μονίμως σταματημένος... στο pause, ο ελληνισμός πιο ζωντανός από ποτέ, οι τοπικές σπεσιαλιτέ κλέβουν την παράσταση και μια αίσθηση γαλήνης που δεν θα ξεχάσεις όσο ζεις. Επίσης, στους δρόμους του χωριού κι ανάμεσα στις καλαμιές της Μεγάλης Πρέσπας, ίσως δεις και το προστατευόμενο είδος μίνι αγελάδας να κυκλοφορεί ελεύθερο...

ΒΑΡΚΑΔΑ ΣΤΟ ΤΡΙΕΘΝΕΣ
Νοίκιασε μια «πλάβα» (€30) από το λιμανάκι των Ψαράδων και φτάσε κυριολεκτικά στα... άκρα! Κούμπωσε όμως το μπουφάν σου, γιατί ο αέρας... ξυρίζει, κι αφήσου στη μαγεία του τοπίου. Ο κύριος Μιχάλης θα σε οδηγήσει σε απόσταση αναπνοής από τα ασκηταριά του 12ου και του 14ου αι., που, σκαρφαλωμένα στο βράχο, χρησίμευαν ως καταφύγια εξόριστων και ασκητών, κρατώντας επτασφράγιστα τα μυστικά τους... Εδώ υπάρχει και το μεγαλύτερο καταφύγιο νυχτερίδας (υπολογίζονται 100 είδη) στην Ευρώπη. Η βόλτα διαρκεί, το πολύ, μία ώρα και ποτέ μετά τη δύση του ήλιου. (κος Μιχάλης Παπαδόπουλος, τηλ. 6972 275193)

ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ
Μες στα βαθυγάλαζα νερά της Μικρής Πρέσπας, επισκέψου το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη στην Ελλάδα, τον Άγιο Αχίλλειο και την ομώνυμη εκκλησία. Ένα σκηνικό πραγματικά βγαλμένο από βιβλίο του Τόλκιν αντικρίζεις μόλις διαβείς την 600 μέτρων πεζογέφυρα που το ενώνει με τη στεριά. Μεσοβυζαντινές εκκλησίες που χάνονται στα βάθη του χρόνου και πολλά προστατευόμενα πτηνά, στους καλαμιώνες της λίμνης.

ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΙΣ 23/12
Ένα all day party στήνεται στους -συνήθως χιονισμένους- δρόμους της Φλώρινας και συγκεντρώνει φανατικούς θαυμαστές απ' όλη την Ελλάδα. Θα δεις μεγάλες φωτιές σε κεντρικά σημεία, τεράστια καζάνια με ζεστή φασολάδα για όλους, τσίπουρα, μουσικές κι εγκάρδιες ευχές για καλά Χριστούγεννα. Μην το χάσεις... αξίζει!

NIGHTLIFE ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ
Ποιος είπε ότι η Φλώρινα δεν ξενυχτάει; Όλο το... παιχνίδι γίνεται στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά, στην καρδιά της πόλης. Τα διπλανά μπαράκια είναι ασφυκτικά γεμάτα με ντόπιους αλλά και φοιτητές, σ' ένα πάρτι που κρατάει μέχρι το ξημέρωμα. Το Cream με τις ωραίες παρουσίες, το Bo με το απίστευτο decor, το Liberty με τα αναρίθμητα σφηνάκια κι ο κατάλογος δεν τελειώνει...

ROOM CLUB
Σ' ένα νεοκλασικό κτίσμα του 1919 στεγάζεται το πιο δυνατό club της πόλης. Τις πιο ωραίες υπάρξεις θα δεις συγκεντρωμένες εδώ, σ' έναν χώρο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αθηναϊκά clubs. Ανοιχτά Τρίτη-Σάββατο (ποτό €8, φιάλη €70). (Παύλου Μελά 24)

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΣΑΚΟΥΛΕΒΑ
O μελαγχολικός ποταμός Σακουλέβας που διασχίζει τη Φλώρινα ενδείκνυται για περπάτημα, με το κρύο να σε «χτυπάει» στο πρόσωπο και να σε μεταφέρει νοερά στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της αρεσκείας σου - Παρίσι, Βουδαπέστη, Βιέννη... Μετά τη βόλτα σου, πιες μια ζεστή σοκολάτα στο trendy cafe Roza στον πεζόδρομο, στις όχθες ποταμού. (Λ. Ελευθερίας 77, τηλ. 23850 22953)

COMING SOON
Στα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, από το 1936 γίνεται εντατική εξόρυξη λιγνίτη από την οικογένεια Ρόζα. Για το καλό του Νομού, πραγματοποιούν, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, μικρές εκπαιδευτικές (με σχετική ενημέρωση για τον λιγνίτη) εκδρομές στα ορυχεία, ενώ σύντομα θα δημιουργηθεί κι ένα μικρό μουσείο- εκθετήριο. (Γραφεία-Πληροφορίες, Παπαθανασίου 2, Φλώρινα, τηλ. 23850 24188)

ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ
Είκοσι πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας, στο Αμύνταιο, που φημίζεται για τα κρασιά και το ξινό νερό του, θα συναντήσεις αυτό το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο -πού αλλού;- δίπλα στις ράγες του τρένου. Ταξιδιάρικο decor με παλιά αντικείμενα που συγκέντρωσε η κυρία Κυριακή και χειροποίητο τσίπουρο κατευθείαν από το καζάνι. Οι δε μεζέδες κερδίζουν τις εντυπώσεις (δοκίμασε γεμιστά μανιτάρια, αλίπαστα, κροκέτες με καυτερή πιπεριά), σ' έναν κατάλογο που δεν τελειώνει... Καθημερινά από τις 11:00 (€10). (Βασιλέως Γεωργίου 6, Αμύνταιο, τηλ. 23860 22882)

ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΚΙ
Στις όχθες της Βεγορίτιδας, στον Άγιο Παντελεήμονα, το σκηνικό θα σε μεταφέρει σε χωριό! Θα επιλέξεις το Κουτούκι για το φαγητό σου γιατί από τα χέρια και τις κατσαρόλες της κυρίας Θάλειας «ξεπηδούν» γευστικοί θησαυροί. Γριβάδι (ψάρι λίμνης) πλακί, πιπεριές, κρύα σαλάτα «τουλτζένα», σπιτικό λουκάνικο, τραχανάς , χοιρινό με λάχανο και πολλά παραδοσιακά γλυκά. Το τζάκι σκορπίζει τη ζεστασιά του στο χώρο και η ζωντανή μουσική σε συνδυασμό με το δικής τους παραγωγής τσίπουρο φτιάχνει την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Καθημερινά 18:00-02:00 & Σάβ.-Κυρ. και μεσημέρι. Ενδ. τιμή: €10-12. (Παραλία Αγίου Παντελεήμονα, Αμύνταιο, τηλ. 23860 61117)

U GOT NAIL
Tι κι αν βρίσκεσαι στην άλλη άκρη της Ελλάδας, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ομορφιά σου. Σ' ένα self-decorated σαλόνι ομορφιάς, η Χριστιάνα και το έμπειρο team της θα σε κάνουν... θεά! Μανικιούρ με επαγγελματικά προϊόντα Trosani, πεντικιούρ (και ιατρικό), αποτρίχωση, σολάριουμ με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σ' ένα μαγαζί-θεσμό στη Φλώρινα, αφού μετρά πάνω από δέκα χρόνια κι ήταν αφετηρία για τρία καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. (Αρχ. Παπαθανασίου 4, Φλώρινα, τηλ. 23850 25551)

ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ
Ο Μίμης έχει φτιάξει πολύ ωραία κατάσταση στο κέντρο της Φλώρινας, γι' αυτό και κάθε βράδυ γίνεται χαμός. Χειροποίητοι μεζέδες διά χειρός... μαμάς, με λαχανικά από τον μικρό τους κήπο και τσίπουρο δικής τους παραγωγής! Θα γευθείς ακόμη καλοψημένα ντόπια κρέατα αλλά και ψαρικά, όπως πέστροφα καπνιστή και καλαμάρι. Καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις 12:00. (Παύλου Μελά 33, Φλώρινα, τηλ. 6972 660068)

ΤΟ 25ΑΡΙ
New entry στη Φλώρινα, θα το βρεις στον πεζόδρομο στις όχθες του ποταμού. Απόλυτα νεανικό και κεφάτο στέκι! O Κυριάκος και ο Χρήστος με την αμεσότητα και τον αυθορμητισμό τους δημιουργούν υπέροχη ατμόσφαιρα και άκρως... απολαυστικούς μεζέδες. Τσίπουρο παραγωγής, ντόπια κρέατα, λουκάνικο που δεν χορταίνεις και κυνήγι τον χειμώνα. Κάθε Πέμπτη τζάκι & live μουσική. Καθημερινά από τις 11:00. (Αβέρωφ 36, Φλώρινα, τηλ. 23850 22650)

LA PASTA
Είναι το ολοκαίνουριο και μοναδικό ιταλικό εστιατόριο της Φλώρινας! Ιταλός ιδιοκτήτης, ιταλός σεφ και φούρνος με ξύλα είναι τα συστατικά της επιτυχίας σε συνδυασμό βέβαια πάντα με την έμφυτη φλωρινιώτικη φιλοξενία. Απολαύστε λαχταριστή pizza, antipasti αλλά και κυρίως πιάτα στις όχθες του ποταμού και μάλιστα σε συμφέρουσες τιμές. Καθημερινά από τις 19:00 & Σάβ.-Κυρ. και μεσημέρι. (Λ. Ελευθερίας 35, Φλώρινα, τηλ. 23850 24712)

ΒEST WESTERN LINGOS
Προσιτή πολυτέλεια στο κέντρο της Φλώρινας! Στα 40 ανακαινισμένα δωμάτιά του απολαύστε άνετη διαμονή. Στα plus, το ότι διαθέτει και οργανωμένο συνεδριακό κέντρο. (Ταγματάρχη Ναούμ 1, Φλώρινα, τηλ. 23850 28322, www.hotel-lingos.gr)

ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΞΕΝΩΝΕΣ ΠΛΕΙΑΔΕΣ
Αληθινά κοσμήματα για την περιοχή αποτελούν οι τέσσερις σουίτες και τα έξι δίκλινα του ξενώνα, εξολοκλήρου φτιαγμένος από πέτρα. Εδώ και δύο χρόνια δύσκολα βρίσκεις δωμάτιο, ειδικά τη χειμερινή περίοδο. Επιπλέον, στην όμορφη αίθουσά του διοργανώνει και lives με διάσημους καλλιτέχνες. Highlight το ολοκαίνουριο LAK corner, σε αποκλειστικότητα για τη Φλώρινα. Τιμή: Από €60 το δίκλινο. (Δημ. Παπαθανασίου, Φλώρινα, τηλ. 23850 44070, www.PleiadesFlorina.gr)

Florina

Δεν υπάρχουν σχόλια: