Κυριακή, Ιουνίου 03, 2007

Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία






Γράφοντας σε παρόντα χρόνο , χωρίς θα και αναπολήσεις , με ένα big στυλό και ακουμπισμένο το χαρτί πάνω σε ένα κράνος , φωτογραφίζω τις εικόνες από την πανέμορφη Ζάκυνθο , γράφοντας . Γιατί μια εικόνα , μπορεί υπέροχα να περιγραφεί με χίλιες λέξεις και να ρουφηχτεί μέσα σε δυο νύχτες .
Λίγες ώρες μόνο που έχω πατήσει το δίμετρο πόδι μου , στο όμορφο νησί του Ιονίου , τη γενέτειρα του Διονύσιου Σολωμού , του Ιωάννη Καποδίστρια , του πιτσιρίκου και άλλων , πολλών-πολλών άλλων !(Είδες οι bloggers που γίνονται ιστορία ,σιγά-σιγά; )

Ήρθα με το καραβάκι από την Κυλλήνη , μια υπέροχη διαδρομή που κράτησε περίπου μια ώρα . Άπλωσα το κουρασμένο μου κορμί στις ξαπλώστρες της παραλίας του Καλαμακίου ! Ήπια φραπέ με τον κουβά και έφαγα φέτες ψητές με τα ταψιά . Εξάλλου η παραλία ήταν γεμάτη παχύσαρκες Αγγλίδες , μαύρους να πουλάνε cd, dvd, etc .Μια Γιαπωνέζα που ερχότανε συνεχώς μπροστά μου , έβγαζε μια ταμπέλα από την τσάντα της που έγραφε: Απλό μασάζ 15euro , Σπέσιαλ μασάζ 20 euro και πάει λέγοντας, α ξέχασα να πω ότι υπήρχανε κι αυτές οι θαλάσσιες χελώνες , αυτές μωρέ η caretta –caretta να πλατσουρίζουν στα ρηχά !
Μετά το μπάνιο , πέσαμε με τα μούτρα στο φαί και με τα πολλά πιάσαμε κουβέντα με τον καταστηματάρχη … Κάπου σε ξέρω εσένα μου είπε . Εσύ δεν είσαι η γνωστή blogger sophie_jamaica ,που γράφει στο γνωστό blog Εκπαιδευμένη στο οίδημα ; Ναι εγώ είμαι του είπα . Ωραία λοιπόν άκου προσεκτικά αυτά που θα σου πω και γράψτα στο blog σου για να μάθει ο κόσμος μου είπε . « Οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα –καρέτα , ήταν πολύ περισσότερες πριν αρχίσει η προστασία τους , εγώ εδώ γεννήθηκα , εδώ μεγάλωσα . Κάθε μέρα στις 10 το βράδυ βγαίνανε στην παραλία και γεννούσαν τα αυγά τους , ακόμα κι αν είχε κόσμο , τώρα βγαίνουν κατά τη μια , δεν υπάρχει προστατευόμενος χώρος, εκτός από ένα μέρος που έχει πάρει το θαλάσσιο πάρκο . Μετά τις οκτώ απλά διώχνουν τον κόσμο από την παραλία , γιατί είναι πολλά τα λεφτά Αργύρη !!!! Θα σου πω και τι εννοώ . Η εταιρία προστασίας της θαλάσσιας χελώνας , εμποδίζει την ανάπτυξη της περιοχής , μην επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων , ούτε των ήδη υπαρχόντων , μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τον αιγιαλό . Επιβάλλει περιορισμούς πατώντας στους οικολογικούς νόμους , δεσμεύοντας τις ήδη υφιστάμενες περιουσιές .. Έτσι μακροπρόθεσμα κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση γεμίζοντας τις δικές τους τσέπες . Πως ; Με μελλοντικές αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ώστε όταν εξαφανιστεί τελείως η χελώνα τα οικόπεδα να περάσουν στα χέρια του κράτους και να μεταπωληθούν , με πολλαπλάσια αξία , σε ιδιώτες ή στο ίδιο το θαλάσσιο πάρκο .» Αυτά είπε ο ταρβενιάρης και ξέρετε τι κατάλαβα; Αρχίδια μάντολες ! Μάντολες που φτιάχνιουν και στην Ζακυνθό ! Δεν ξέρω αν έχει άδικο ή δίκαιο , το μόνο που ξέρω είναι ότι η χελώνα είναι παιδί χωρισμένων παιδιών , ένα μπαλάκι που δε φταίει σε τίποτα ! Στην τελική όλοι κοιτάνε πως θα βγάλουνε περισσότερα λεφτά από αυτή την ιστορία . Όσο για τη χελώνα ; Να πάρει το μέλλον στο καβούκι της , γιατί αμά περιμένει από εμάς ; Σώθηκεεεε!
Το νησί ήταν υπέροχο , γεμάτο Άγγλους πίτα από την μπύρα , αρκετά φτηνές τιμές , πεντακάθαρες παραλίες , και σίγουρα θα ξαναπάω !


Υ.Σ Γιατί θέλει αρετή και τόλμη η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !

3 σχόλια:

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

Ζηλευωωωω!!!

Ottimista είπε...

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΕΣ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΕΣ ΣΟΥ ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Γεωργία είπε...

Δεν είναι τυχαίο που μόνο στα ελληνικά το "τναβατζιλίκι" το λέμε και "προστασία"...

Ζήλεψα Ζάκυνθοοοο!!