Σάββατο, Δεκεμβρίου 10, 2005

Λάρσα ,Λάρσα , σε είδα και coolάρσα .


Σας ενημερώνουμε ότι ο λέβητας χάλασε και θα τον αντικαταστήσουμε. Για καμιά εβδομάδα δεν θα έχετε καλοριφέρ και προβλέπεται να τον δαγκώσετε από το κρύο . Τώρα που χάλασε ο καιρός και βρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ ασταμάτητα! Εδώ ταιριάζει το «Καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι!» Επιστράτευσα ότι υπήρχε σε ηλεκτρικό καλοριφέρ, ηλεκτρικές σόμπες , και τα σχετικά . Εξάλλου σε μια εβδομάδα προβλέπεται να βρίσκομαι στη μαμά πατρίδα Λάρισα για ανεφοδιασμό και μετά θα ανηφορίσουμε και στα πιο βόρεια ! Πλησιάζει η στιγμή που θα πιω τον καλύτερο φραπέ , στη φραπέ πρωτεύουσα του σύμπαντος . Στη Λάρισα δηλαδή και συγκεκριμένα στη πλατεία ταχυδρομείου , που έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση φραπέ στον κόσμο και έχει πάρει χρυσό μετάλλιο από τη Nestle ! Κάθε ώρα, κάθε στιγμή , από τις 7 το πρωί έως τις 3 το βράδυ, ο σωστός Λαρισαίος ρουφάει … Πολύς φραπές, πολύ νυφοπάζαρο, πολύ μπανιστήρι ! Όλα μεγάλα, παχιά και υπερβολικά ! Αυτή είναι η Λάρισα , αυτοί είμαστε οι Λαρισαίοι !. Η πόλη, ο παράξενος καιρός , η προφορά , το γάλα στο φραπέ , όλα στη Λάρισα μοιάζουν σαν να υπακούν στη λογική του thing big. Εξ ου και Λάρσα ,Λάρσα , σε είδα και coolάρσα . Έχουμε το μεγαλύτερο σε διάρκεια μεσημεριανό ραχάτι παγκοσμίως . Το λαρισαϊκό αρακλαμαντάν στα τσιπουράδικα. Το τσίπουρο το μεσημέρι επιβάλλεται, είναι θεσμός . Επίσης, το μεγαλύτερο « χτύπημα» κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έγινε στη Λάρισα .
Στη Λάρισα έκλεισαν τα « Wendy’s», τα «Everest» και χαροπαλεύει από την αναδουλειά το «McDonald’s» Δεν ευθύνονται τρομοκράτες σιίτες μουσουλμάνοι , αλλά τα πολλά Goody’s που αυξάνονται και πληθύνονται , το θεϊκό Hot Dog από το All Day , το σπέσιαλ μπιφτέκι στην οδό Κούμα, του πιο παλιού φαστφουντάδικου «Ολύμπιον» . Τα ψητάδικα της οδού Πανός , με αρνί, κοκορέτσι, κεμπάπ, όλα ντόπια, όλα θεσπέσια . Στην οδό Δήμητρας , με το σουβλάκι-λουκουμάκι του «Παράξενου». Στην οδό Μανδυλαρά , στο after σουβλατζίδικο το «Ελιξίριο». Το μεγαλύτερο πλήρες μενού είναι εδώ, θάνατος στα Gilli Diet : Πατσάς στου «Κλάρας» στο Αλκαζάρ (πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς ). Ολόπαχο κατσικίσιο τυρί «Αγουρογιάννης» στην οδό Πανός ,σλόγκαν «Καθένας στη δουλεία του κι ο βλάχος στα τυριά του.»Και για το τέλος το καλύτερο . Μιλφέιγ «Κωνσταντινίδης» . Δεν είναι μόνο αυτό, η Λάρισα . Έχεις πολύ μεγάλη πιθανότητα να πετύχεις το τελευταίο κομμάτι από τη νέα κολεξιόν του Armani, στους πεζόδρομούς Κούμα, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ερμού, και στις οδούς Κύπρου και Βενιζέλου . Η Λάρισα κάνει τρελό shopping και τα επώνυμα brands αστράφτουν σαν το σπαθί του καβαλάρη, σαν τη φωτιά. Έχουμε φράγκα τελικά ε; Ο μεγαλύτερος θρήνος και κλαυθμός που γνώρισε η πόλη, μετά από την ανακοίνωση του Κώστα Γκουσγκούνη πως σταματάει τον κινηματογράφο, ήταν όταν έκλεισε ο «Απόλλωνας», το θρυλικό τσοντάδικο της οδού Μανωλάκη. Για ιστορικούς λόγους αναφέρω ότι ο Γκουσκούνης είναι Λαρισαίος . Μεγαλύτερη πανλαρισαική χαρά, μετά από εκείνη της κατάκτησης του πρωταθλήματος και του κυπέλλου από την ΑΕΛ ,ήταν το ντεμπούτο –εξώφυλλο της Ματίνας Γκλιάου στο ελληνικό «Playboy» . Ντόπιο αστέρι ,κορμί φιδίσιο, φοιτήτρια σήμερα στη Νομική Αθηνών . Εδώ θέλω να δώσετε προσοχή αγαπητοί μου . Θα αναφέρω τις μεγαλύτερες καλτ φυσιογνωμίες της Λάρισας , και μόνο όποιος έχει ζήσει σε αυτή τη πόλη θα με καταλάβει. Ο Μάκης ο Μπαταρίας , που μπαίνει στις καφετέριες με το ράδιο αγκαλιά ζητώντας Varta. Ο Γιάννης ο Πάρε Πάρε, που πουλάει μπιχλιμπίδια σε πάγκο, φόλα μητσοτακικός . Ο Πάρε Πάρε στήνει την πραμάτεια του κοντά σε περίπτερο που ο ιδιοκτήτης του είναι φτυστός ο Μητσοτάκης . Ο τροχονόμος , που σφυρίζει με τα χείλια του όπως οι κανονικοί τροχονόμοι με σφυρίχτρα. Ο Κάηκα Κάηκα, ο καστανάς της γωνιάς Ρούσβελτ και Κούμα . Τους ξέρει όλη η πόλη!
Στη Λάρισα υπάρχει επίσης, το μεγαλύτερο αναμνηστικό μιας εποχής που τελείωσε, είναι το μπουζουξίδικο «Φάληρο». Το τελευταίο πιατάδικο της επικράτειας , με τραπέζια βιδωμένα και ίδια τραπεζομάντιλα από το 60 . Εδώ κάποτε ο ντόπιος αοιδός Κωτσόπουλος είπε: «Κάθε μέρα σας τραγουδάω σήμερα θα σας κατουρήσω» Και το έκανε, και φυσικά τον χειροκρότησαν και συνέχισαν να του πετούν λουλούδια και πιάτα …. Κομμάτια όλοι….. Στη Λάρισα υπάρχει και ο μεγαλύτερος κιθαρίστας ακόμα και από τον Έρικ Κλάπτον . Ζαγκόρ κατά κόσμον Τάκης Ζακαδούλας . Έμαθε να παίζει ροκ , μπλουζ και τζαζ κάτω από το κρεβάτι. Γέμιζε πλατείες παίζοντας Doors , όταν στην Ελλάδα ακούγανε Charms και «να βγάλουμε ψεύτη το χρόνο τον κλέφτη .» Συνεχίζει ακάθεκτος τον προσκυνάμε ! Μεγαλύτερος φαν του Θανάση Παπακωνσταντίνου , επίσης Λαρισαίου ,μετά τον Γιώργο Μπούτο του ξενοδοχείου «Δοχός», ο Μάκης , ιδιοκτήτης και d.j του θρυλικού εντεχνάδικου «Μαντάτο». Μπορεί να βάλει πέντε Θανάσης και εφτά Μάλαμας στο καπάκι . Μεγαλύτερο ροκ μπαρ , το «Aztec», το καλοκαίρι το μπαρ μετακομίζει στην παραλία της Βελίκας με το όνομα «Zanzibar», αρέ τι κέφια έχω κάνει εγώ στο Zanzi ,μόνο ο Θεός το ξέρει!
Μεγαλύτερη απομίμηση διαδρομής Κάννες-Κυανή Ακτή-Σέν Τροπέ-Ριβιέρα , για τους Λαρισαίους είναι αλλιώς . Κόκκινο –Νερό-Κουτσουπιά- Βελίκα- Αγιόκαμπος . Και κάπου εδώ πριν κλείσω αυτή τη mini αναφορά μου για τη βασίλισσα του κάμπου γιατί αν συνεχίσω θα το ξημερώσουμε σας προσφέρω δωρεάν το επεξηγηματικό λεξικό της λαρισαϊκής διαλέκτου , μπας και αρχίσει κανείς να διαβάζει το μπλοκ μου!
Χλιμούρ’ (ζέστη, κουφόβραση), γκαργκαλιάνγκος (καρωτίδα), τσούρνιαξέ(έτσουξε) τζουνάει (γρατζουνάει), τσούρλα(μεθυσμένος ,λιώμα), παταριά(φάπα, χαστούκι), πρέκνας (βρομιάρης )κλιτσινάρ’( κνήμη), τσάτσαλός (σουρωμένος ) τσατσαρλιάστηκα(ήπια τα τερλίκια μου ) μπισλίκ’ (παιδική κούνια), τσουτσουλώνομαι (ντύνομαι, περιποιούμαι και ετοιμάζομαι για νυχτερινή έξοδο) κουρκουτάω (ανακατεύω) βηχούσα (αόριστος του ρήματος βήχω ) !
Άντε να αρχίσω να τσουτσουλώνομαι για έξω… Φιλάκια μωρά μου…
Τον έχω δαγκώσει ανάθεμα το λέβητα !

3 σχόλια:

Sophia Choleva είπε...

Άσχετο με το post αλλά μόλις έμαθα μια μεγάλη είδηση !!! Ο φίλος Αντώνης κάνει τα μεγάλα ρεπορτάζ του Ευαγγελάτου στις Αποδείξεις και έμαθα και τις επόμενες αποκαλύψεις αλλά δε μιλάω :)Που να ήξερα όταν έμενα στην Αραχώβης ότι δίπλα μου είχα ένα μεγάλο ανερχόμενο αστέρι! Αντώνη κράτα και καμια θέση και για μένα σε 1,5 χρόνο σου έρχομαι Αθήνα!έτσιιιιιιιιιιιιιιι!

Sophia Choleva είπε...

Α! Μόλις έμαθα επίσης ότι τα mcdonald's έκλεισαν πριν ένα μήνα συγνώμη λείπω και από τη Λάρισα εδώ και κάτι μήνες !

anthrakoryxos είπε...

Τι μού έκανες να ήξερες!
Εσύ που τα ξέρεις όλα αυτά;
Με πήγες 15 χρόνια (και βάλε) πίσω.
Απο τα καλύτερα της ζωής μου.
Να είσαι καλά!
Πιες ένα mojitάκι όπου θές, ή ένα κρασάκι στο ''Μαντάτο'' για μένα..